Digital samtid del 2

Lekse IT uke 2 – SindreHS

 

 1. Har du venner du kun kjenner via internett, som du aldri har møtt ansikt-til-ansikt?
 • Jeg har blitt kjent med en venn over internett, via spill og andre venner. Han bor i Molde og jeg har ikke hatt muligheten til å besøke han.

 

2. Sammenlikner du deg med andre på sosiale medier?

 • Det er mange som gjør dette, men jeg vil ikke si at jeg er en av dem. Jeg synes det å «pushe» meg selv på andre via sosiale medier virker feil. På en annen side kan det hende at man gjør dette uten å legge merke til det. Dette kan påvirke oss til å forandre oss eller føle oss enten bedre eller verre om oss selv. Jeg er medlem av en gruppe på sosiale medier fordi jeg identifiserer med dem, men jeg sammenlikner meg ikke med dem.

3. Er det store forskjeller på hvordan mennesker under 20 år bruker internett                           sammenliknet med dem som er pensjonert? Hva består forskjellene i?

 • Mennesker under 20 år bruker sosiale medier på en annen måte enn de normalt sosialiserer, i motsetning til eldre. De bruker det mer som om det var en fysisk samtale og kommenterer gjerne på bilder, deler saker som opptar dem og ting som har eller skal skje. Unge beskytter seg og opptrer mer forsiktig på sosiale medier og bestemmer hvilke sider av seg de vil dele.

4. Blir vi mer kalde og overfladiske i forholdet til våre medmennesker når vi bruker                sosiale  medier?

 • Jeg tror man ikke åpner seg til folk på samme måte når man ikke viser alle sidene av seg selv. Man kan framstå feilfri og dermed kanskje litt «kald og overfladisk» siden feil er en naturlig side ved mennesker. Man kan også unngå ubehagelige situasjoner ved å melde seg ut, eller ikke svare på meldinger og lignende. På en annen side kan måten man kommunisere på varierer bredt, fra enkle kalde tekstmeldinger til lengre meldinger med bruk av «emojis» og andre medier som gir teksten liv og bedre uttrykker følelser.

 

 1. Hvordan har de sosiale relasjonene endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier?
 • Måten man holder kontakt på har endret seg dramatisk etter hvert som smarttelefoner og sosiale medier har utviklet seg. Man kan i mye større grad holde kontakten med venner selv om de kanskje er på utveksling i et annet land. Man kan ha venner som man ikke engang har møtt i virkeligheten noe som både kan være positivt og negativt. De man snakker med på nettet er anonyme og er ikke alltid den man tror de er. Flørting og kjærlighet er i dag en stor arena på nettet. Datingapper som for eksempel Tinder gjør flørting mye mindre personlig. Man kan bokstavelig talt «swipe» til høyre for å si at man liker noen uten noen som helst risiko.

 

 1. Hva forskjellen på digital mobbing og annen mobbing?
 • Digital mobbing kan være annerledes vanlig mobbing på flere måter. Når noen mobber noen over nettet kan de gjøre dette hvor som helst fra, som hvem som helst. Anonymitet på nettet kan være farlig fordi mobberen ikke trenger å bekymre seg over eventuelle konsekvenser. Dessuten kan nettmobbing foregå offentlig, i den forstand at andre kan se mobberen legger ut og sier om sine ofre. Mobberen kan legge ut pinlige bilder av en person, og når dette først ligger ute på nettet kan det aldri fjernes helt. Hvem som helst kan laste ned og ta vare på bilder og meldinger. Dessuten er det lett for mobberen å nå offeret sitt siden man er så tilgjengelig på nettet.

 

 1. Hvordan har mobbing endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier?
 • Med smarttelefoner som kan ta bilder har mobbing endret seg drastisk. Noen kan for eksempel ta bilde av klassekamerater i dusjen eller garderoben, for så å sende det til en annen person som kan spre det videre. Vi har lover for nettet i likhet med det ordinære samfunnet. Blant annet står det i loven i paragraf 263 at trusler både på nettet og i samfunnet kan straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. Mobbing kan effektiviseres og forsterkes flere ganger over internett og mobberen ser ikke hvilken skade som faktisk rammer den som blir mobbet.

 

 1. Nevn noen tiltak som kan gjøre din digitale hverdag tryggere.
 • Hverdagen på nettet kan faktisk være veldig sikker. For å hjelpe folk og informere om truslene på nettet finnes det retningslinjer på hvordan man kan surfe trygt på internettet. Nettreglene sier blant annet at man skal følge det gyldne regel, ikke gi fra seg «log-in info», være forsiktig med hvem man stoler på og hva man laster ned.

 

24 timer uten sosiale medier

 1. Beskriv kort dine gjøremål døgnet du ikke brukte sosiale medier.
 • Jeg var på hytta den helgen og tenkte jeg likeså godt jeg kunne ta de 24 timene uten sosiale medier da. Jeg gikk en skitur med noen venner og etterpå slappet vi av i boblebadet til naboen. Så hjalp jeg til med middagen og senere på kvelden spilte vi poker og så en film.

 

 1. Beskriv følelsen av fraværet av sosiale medier.
 • Dagen ble fylt av en rekke aktiviteter som gjorde det vesentlig lettere å la være å sjekke facebook eller sende noen snaps. Da jeg merket fraværet mest var i de små pausene når man ikke har noe annet produktivt å gjøre. Jeg tror vi bruker sosiale medier som en slags sekundær-aktivitet. Noe man gjør når man har et par minutter til overs eller kjeder seg.

 

 1. Kunne du tenkt deg å gjøre det igjen?
 • Jeg skulle ønske alle gjorde det samtidig. Da hadde ingen trengt å bekymre seg for at man går glipp av noe, for dette er en av hovedgrunnene til at mange nesten tvinges til å bruke sosiale medier. Folk er redde for å ikke være 100% oppdatert til enhver tid.

 

 1. På hvilken måte vil du si bruken av sosiale medier påvirker hverdagen din? Forsøk å belyse både positive og negative sider.
 • Sosiale medier stjeler litt tid hver dag, men hjelper til å kommunisere med folk og holder oss oppdatert om hva som skjer i vennekretsen. Lekser kan diskuteres og man kan få hjelp med hva som helst fra hvem som helst. På en annen side kan det gjøre oss avhengige og dette kan igjen føre til at vi faktisk blir mindre sosiale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s